نرخ فریم و فریم بر ثانیه دوربین مداربسته چیست؟ + ویدیو
فیلم ها، بازی های کامپیوتری و دوربین ها، همگی با مفاهیم مختلفی سروکار دارند. یکی از این مفاهیم پرتکرار و البته دهن پرکن، فریم ریت (Frame Rate) و FPS می باشد. حال فریم ریت یعنی چی؟ نرخ فریم یا فریم ریت، را سرعت نمایش تصاویر می توان تعریف کرد. با دوربین برایتون همراه باشید تا با هم به مفهوم فریم ریت، فریم برثانیه و تفاوت انواع FPS ها و تعاریف مهم و پرکاربرد اشنا شویم.
فریم ریت (Frame Rate) چیست؟FPS مخفف چیست؟
به تعداد تصویری (فریمی) که در یک ویدیو دوربین مداربسته (cctv) ضبط/دیده می شود نرخ فریم یا فریم ریت گویند که معمولا به صورت فریم بر ثانیه یا FPS بیان می شود. fps هم مخفف Frame Per Second می باشد. این واحد، نشان می دهد که در هر ثانیه، چند فریم قرار گرفته است. هرچقدر این مقدار اف پی اس بیشتر باشد، تصویر روان تر خواهد بود. مثلا 60 FPS نشان می دهد که 60 تا تصویر در یک ثانیه از ویدیو قرار گرفته است (به عبارتی 60 تا فریم در یک ثانیه).
تمامی تصاویر متحرک (گیف ها)، فیلم ها، بازی های ویدیویی از فریم های زیادی تشکیل شده اند که پشت سر هم و یکی پس از دیگری قرار گرفته اند. هر فریم، یک تصویر ثابت است و از قرار گیری تعداد بالای این تصاویر، حرکت ایجاد می شود.
چشم انسان تا چند فریم بر ثانیه را می تواند ببیند؟
شاید عجیب باشد ولی چشم سنجاقک ها از انسان ها، فریم های بیشتری بر ثانیه را می تواند ببیند! سنجاقک ها می توانند به خاطر چشم هایی که دارند، چندین هزار تصویر را در ثانیه پردازش کنند و 200 فریم بر ثانیه ببینند. چشم ما انسان ها، تصاویر تا 10 فریم را به صورت یک عکس ثابت با اندکی توقف می بیند. بیشتر از 10 FPS برای چشم ما به معنی تصویر متحرک است. در ویدیو زیر میتوانید تفاوت 1 فریم برثانیه، 10 و 30 فریم بر ثانیه را ببینید.
دلیل اهمیت فریم ریت
چرا فریم ریت مهم است؟ فریم ریت های مختلف، تجربه های متفاوتی را در چشم ما رقم می زنند و لزوما بیشتر بودن این میزان، به معنی درست بودن یا کیفیت بالای ویدیو نیست. این عدد به عوامل مختلفی بستگی دارد. مثلا یک فیلم هالیوودی، در نرخ 24 فریم ساخته می شود. اما یک بازی کامپیوتری در سبک شوتر برای روان بودن و تجربه بهتر، حداقل به 60 فریم نیاز دارد.
انواع فریم ریت ها و کاربردها
24FPS
اکثر فیلم ها و سریال ها و برنامه های تلویزیونی با نرخ 24 فریم نمایش داده می شوند؛ حتی اگر با نرخ فریم بالاتری ضبط شده باشند. 24 فریم، حداقل نرخِ استانداردی است که برای ضبط ویدیوی واقع گرایانه استفاده می شود.
30FPS
در اوایل حضور تلویزیون ها، نرخ استاندارد، 30fps بود. اما به مرور زمان این میزان در تلویزیون ها عوض شد. در مسابقات ورزشی و ویدیوهای پرتحرک، از این نرخ فریم استفاده می شود. در دوربین های مداربسته و دستگاه های ضبط نیز این مقدار و 25fps بیشتر استفاده می شود.
60FPS
ویدیو های صحنه آهسته، ویدیوهای ورزشی سریع مثل مسابقات فرمول 1 و بازی های کامپیوتری (مثل Call Of Duty Warzone) از این نرخ فریم استفاده می کنند. این نرخ فریم برای این استفاده می شود که اتفاقات مختلف و زیادی در یک تصویر در حال رخ دادن است. به همین خاطر، 60 فریم یا بیشتر از 60 فریم، جزئیات بیشتری را ضبط می کند. در آهسته کردن ویدیو و Slowmotion نیز این میزان فریم، با وضوح بیشتر نشان می دهد.
فریم ریت و تاثیرات آن در دوربین های مداربسته
همانطور که تا الان با این مفهوم اشنا شدید، فریم ریت بالاتر، باعث می شود انسجام بیشتر می شود و پیوستگی بیشتری را حس می کنید. این FPS بالاتر روی پهنای باند هم موثر است. هرچقدر ویدیو با FPS بالاتری ضبط و ذخیره شود، طبیعتا حجم ویدیو بالاتر می رود. و برای انتقال تصاویر، پهنای باند بیشتری هم مورد نیاز است. البته تا حدی میتوان این میزان پهنای باند را با تغییر Codec (کُدِک) ها کاهش داد.
درمورد پهنای باند بیشتر بخوانید : پهنای باند دوربین مداربسته
اگر رزولوشن تصویر را بالاتر ببریم، فشار بیشتری روی پرداشگر دوربین و دستگاه می آورد. در نتیجه زمان پردازش بیشتری مصرف می شود که به خاطر محدودیتهایی که قدرت پردازشگر دوربین مداربسته دارد، باید FPS را کاهش دهیم.
معمولا دستگاه های دوربین مداربسته باید از نرخ فریم پشتیبانی شده توسط دوربین پشتیبانی کنند. مثلا با دوربین با نرخ 30 فریم، و با دستگاه با نرخ 15 فریم، شما نمی توانید تصاویر 30fps ضبط کنید. چون دستگاه امکان پشتیبانی ندارد و همان 15 فریم نتیجه نهایی کار خواهد بود.
دلیل تار شدن تصاویر پایین بودن FPS می باشد؟
خیر! تار شدن تصاویر یکی دیگر از مشکلاتی است که ممکن است هرکسی را اذیت کند. تار شدن عکس در دوربین مداربسته، به Shutter speed یا سرعت شاتر مربوط است، نه به FPS.
سرعت شاتر چیست؟ در یک تعریف عمومی، به زمانی که برای گرفتن یک عکس طول می کشد را سرعت شاتر گویند. سرعت شاتر را با دو کاربرد مهم آن می شناسند. خلق افکت های خاص مثل Motion Blur و تغییر روشنایی عکس.
البته توجه باید داشته باشید که در دوربین های مداربسته به FPS های بالا نیازی ندارید. چون برای مکان های مختلف، با کاربردهای متفاوت باید دوربین مناسب آن مکان را استفاده کرد. البته میتوانید با تماس به شماره 09192338700 از ما رایگان مشاوره بگیرید.
فریم ریت دوربین های مداربسته چقدر است؟
تمام دوربین های مداربسته، از جمله دوربین های مداربسته برایتون دارای Data sheet یا همان برگه مشخصات دستگاه هستند که می توان این نرخ فریم را در آنها پیدا کرد. یا حتی می توانید با جستجوکردن اسم برند و مدل دوربین در اینترنت این نرخ (Frame Rate) را بیابید.