WDR چیست؟ و انواع آن (True WDR، DWDR) | با مثال
احتمالا برای شما هم اتفاق افتاده است که در حین عکاسی با دوربین های موبایل، وقتی نور شدیدی پشت سوژه قرار گرفته است، سوژه تاریک می افتد و جزئیات سوژه، مثلا رنگ تی شرت آن، واضح نمی افتد. در این شرایط پای مبحث “Dynamic Range” یا بازه دینامیکی مطرح می شود. با نمايندگی رسمی دوربين مداربسته برايتون همراه باشید تا از پایه،تعریف داینامیک رینج شروع کنیم تا به جواب سوال WDR چیست و تفاوت آن با DWDR و True WDR برسیم.
Dynamic Range چیست؟
در عکاسی، Dynamic Range یا با نام های “دامنه دینامیکی” یا “بازه دینامیکی” شناخته می شود، به زبان ساده اینچنین تعریفی دارد: از این عنوان برای توصیف محدوده روشنایی صحنه یا تصویر استفاده می کنند.
اگربخواهیم تخصصی تر بگوییم : نسبت تفاوت (Contrast) بین تیره ترین و روشن ترین رنگ هایی است که می توان ثبت کرد که به کیفیت سنسور بستگی دارد. چون اینجا میخواهیم درباره دوربین های مداربسته صحبت کنیم، در همین حد کافیست.
WDR چیست؟
(مخفف Wide Dynamic Range) قابلیتی است که نقاطی با اختلاف نوری زیاد را برای نتیجه ی تصویر واضحی به ما بدهد، تنظیم می کند. وقتی این اتفاق نمی افتد جزئیات به خوبی دیده نمی شود. برای افزایش وضوح و تشخیص بهتر جزئیات و ایجاد تعادل نوری در این تکنولوژی به کمک ما می آیند. WDR را با دسی بل (db) اندازه گیری می کنند و هرچقدر این عدد بالاتر باشد، کیفیت دوربین مداربسته ما بهتر خواهد بود. قیمت دوربین هایی با این قابلیت، از دوربین های معمولی بیشتر است و گران تر می باشد. جالب است بدانید هر کمپانی، روش خودش را برای تنظیم میزان دسی بل WDR دارد.
انواع WDR ها
L-WDR :
L-WDR مخفف Low Frame WDR می باشد. در این WDR از یک حسگر CCD استفاده کرده اند تا بتوانند هزینه را کاهش بدهند. این L-WDR باعث افت FPS دوربین مداربسته می شود. مکانیزم این مدل اینگونه است که در فریم های فرد و زوج، تنظیمات مختلفی را اعمال می کند. در فریم های فرد، با کاهش سرعت Exposure و افزایش Gamma، نواحی تیره را بهبود می بخشد و در فریم های زوج Exposure افزایش یافته و Gamma کاهش می یابد و درنهایت بخش های روشن، بهبود می یابد.
این دو تصویر در فریم های زوج و فرد با هم ترکیب می شوند و تصویر نهایی، تصویر مطلوبی است. تنها مشکل این روش، کاهش نرخ فریم دوربین ها می باشد. مثلا دوربینی که در حالت نرمال 30 فریم/ثانیه تصویربرداری می کند در حالت L-WDR نصف مقدار قبل، 15 فریم/ثانیه تصویر برداری می کند.
درباره نرخ فریم بیشتر بخوانید : نرخ فریم و فریم بر ثانیه دوربین مداربسته چیست؟ + ویدیو
S-WDR:
این WDR مکانیزم متفاوت تر و البته گران قیمت تری نسبت به L-WDR دارد. از Dual Scan CCD استفاده می کند که کاری که در L-WDR در دو فریم متفاوت انجام می شد، را در 1.4 فریم کمتر انجام می دهد. یعنی در شش دهم فریم (0.6 FPS) که درنهایت باعث می شود نرخ فریم کلی 3/4 حالت عادی باشد. مثلا دوربین مداربسته ای که در حالت عادی 30 فریم بر ثانیه تصویر برداری می کند، با نرخ 22.5 فریم این کار را انجام می دهد.
نحوه عملکرد WDR | چگونه کار می کند؟
پارکینگ سرپوشیده ای را در نظر بگیرید. وقتی درب پارکینگ به روی بیرون باز می شود و فردی روبروی درب ایستاده باشد، تصویر فرد نامشخص است و حتی نمی توان رنگ پیراهن یا تی شرتش را تشخیص داد. چرایی این قضیه به خاطر عدم تطابق نور در سرعت تصاویر پرنور و کم نور و اختلاف نوری شاتر دوربین مداربسته است.
روشی که وی دی آر استفاده می کند مشابه عکاسی با دوربین های HDR است. به این شکل که با تلفیق چندین عکس، تصویری مطلوب را به ما می دهد. دوربین های مداربسته WDR از دو حسگر عکاسی (CCD) تشکیل شده که حسگر اول، سرعتش شاتر بالایی دارد از محیط پرنور (با Exposure بالا) تصویر برداری می کند. و حسگر دوم، با سرعت شاتر کمتر جزئیات تصویر در محیط کم نور (با Exposure کمتر) تصویر برداری می کند. در آخر، به عنوان تصویر نهایی، تصویری با ترکیب این دو عکس که بالانس نوری درستی دارد را تولید می کند.
مطلب پیشنهادی : تفاوت رزولوشن تصویر 1080P با 1080N + عکس

DWDR چیست؟
بعضی از شرکت های تولیدکننده دوربین مداربسته، بجای استفاده از چیپ های سخت افزاری، از تکنولوژی نرم افزاری به نام DWDR استفاده می کنند. مکانیزمی این تکنولوژی برای کاهش قیمت دوربین ها استفاده می شود، زیرا دوربین های با WDR، قیمت بالایی دارند و برای مصرف کنندگان ممکن است مقرون به صرفه نباشند.
DWDR مخفف Digital Wide Dynamic Range می باشد. در این روش کیفیت و دقت تصویر کمی بالاتر می رود ولی تفاوت زیاد و قابل توجهی ایجاد نمی کند. البته دو دلیل دیگر جز قیمت، که از این تکنولوژی استفاده می کنند نیز مطرح است. این روش با حفظ نرخ فریم تصاویر و البته امکان همزمان با DIS روشی مطلوب است.
دوربین مداربسته از کجا آمد؟ : تاریخچه دوربین مداربسته،از غرب تا ایران+عکس
True WDR چیست؟
کلا وی دی آر ها به دو نوع کلی تقسیم می شوند : یک : WDR حقیقی (True WDR). دو : WDR دیجیتال (DWDR). True WDR دارای سه حالت کم، زیاد و متوسط می باشد که در شرایط نوری مختلف از هرکدام از این حالت ها استفاده می شود. البته باید به استفاده از آن دقت کرد، زیرا اگر مثلا حالت True WDR را روی Low بگذاریم، ممکن است تصویر تاریکی را به ما ارائه دهد یا بالعکس.